Tradicija života s trupom i lađom proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom

Tradicija života s trupom i lađom, plovilima Doline Neretve pokazatelj je kulture stanovnika koja njeguje jedinstvo i sklad nematerijalne i materijalne kulture s prirodom. Uz gradnju trupe i lađe, njeguje se lokalni govor na kojem se pamte dijelovi lađe i trupe i tehnike izrade. Usto se njeguje način ulova ribe i jegulja, plovidbe, pjevanje i zabave ribara, a sve to svjedoči o snazi simbolike, identiteta i tradicije u kontekstu razvoja i integracijskih procesa neretvanskih zajednica u širu maritimnu kulturu južnog Jadrana.

Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture ocijenilo je da Tradicija života s trupom i lađom, plovilima doline Neretve ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra kako to definira Zakon o zaštiti i očuvanju kulturne baštine u članku 9. stavku 1. alineji 2.

Na osnovu predočene dokumentacije i iznesenih činjenica, a prema preporuci Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu, Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra na 141. sjednici je utvrdilo da Tradicija života s trupom i lađom, plovilima doline Neretve ima svojstvo kulturnog dobra.

Predlagatelj zaštite je KO Imotski, a nositelji zaštite su Udruga lađara Neretve i Baština Neretve – Udruga za očuvanje neretvanske baštine, Opuzen!


Print  
Maraton lađa

Neretva River Boatmen Association

Ante Starčevića 5
20350 Metković
Republic of Croatia
IBAN:
HR6624070001100182856 – OTP banka
PIN: 48309934764
MCN: 01499355

Zatvori