Udruga lađara Neretve izdala je monografiju u povodu 25. godišnjice Maratona lađa

Monografija o Maratonu lađa čuva uspomenu na tradiciju

Udruga lađara Neretve izdala je monografiju u povodu 25. godišnjice Maratona lađa. Utkana je u njoj povijest jedne od najmasovnijih Hrvatskih manifestacija u čast kulturno zaštićenom autohtonom plovilu.

Žitelji Neretve s ponosom čuvaju svoj kulturni identitet i tradiciju života s lađom. Nekad je bila osnovno prijevozno sredstvo na tom području namijenjeno za razne prigode i prijevoz ljudi. Danas se koristi većinom u poljoprivredi i nadaleko poznatom sportskom natjecanju.

- I to je zapravo, možemo reći slobodno, jedinstveno u zaštiti nematerijalne kulturne baštine - da se tako veliki obim etnografske povijesti slio zapravo u jednu zaštitu da bi ostala na čast i ponos ovome narodu, kazala je Nikolina Luketić Delija iz Konzervatorskog odjela u Imotskom.

U 17 poglavlja monografije sažeta su sva dosadašnja istraživanja o lađi i trupi. Čitatelje vraćaju u povijest i kraj devedesetih godina prošloga stoljeća, kada je započeo Maraton lađa. Zadovoljan je i Milojko Glasović, idejni začetnik „Maratona lađa na Neretvi”. Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve, objasnio je pak što se sve u monografiji nalazi.

U knjizi su korištene reprodukcije starih fotografija i razglednica kolekcionara od povijesti do danas.

Dugo će se još čuvati tradicija i spomen na sve ono što je lađa ostavila ljudima ovoga podneblja.

monografija 2023

Izvor: HRT


Print  
Maraton lađa

Neretva River Boatmen Association

Ante Starčevića 5
20350 Metković
Republic of Croatia
IBAN:
HR6624070001100182856 – OTP banka
PIN: 48309934764
MCN: 01499355

Zatvori